07. Ko-uchi-gari 小内刈

Ko-uchi-gari 小内刈 (kleine binnenmaai)

Ko-uchi-gari, oftewel kleine binnenwaartse maai is een beenworp. Als tori zijnde breek je het evenwicht van uke naar zijn achterste- of rechter achterhoek. Veeg vervolgens de rechterenkel van uke van binnenuit met de zool van je rechtervoet. Zo wordt uke recht naar achteren gegooid.

De biomechanica van Ko-uchi-gari

Deze techniek is een koppel tussen F1 + F2. Reagerend op uke’s verzet, duwt tori het boven lichaam van uke naar achteren, terwijl het standbeen weggemaaid wordt in tegengestelde richting.

Wist je dat?

Wist is dat we in Nederland onderscheid maken tussen Ko uchi gari en Ko uchi barai? bij een gari moet de voet van uke op de grond staan en bij een barai moet deze in de “lucht” zweven, dit vergt meer timing van de techniek. In Japan kent men deze onderscheid niet wellicht dat we ooit net als het kata een eenduidig beleid kunnen voeren over het uitvoeren van de technieken.

Methodische opbouw

Hieronder vind je verschillende oefenvormen die je kan gebruiken om delen van de techniek te accentueren

Methodieken deel 1

Renraku-waza 連絡技 – Combinaties in tegengestelde richting
Renzoku-waza 連続技 – Combinaties in dezelfde richting

In judo worden worpen vaak gecombineerd om de balansverstoring van de tegenstander optimaal te benutten. Dit kan op twee manieren:

Renraku-waza (連絡技) – Combinaties in tegengestelde richting

Renraku-waza betekent “verbindingstechniek” en verwijst naar combinaties waarbij de eerste worp de tegenstander uit balans brengt, maar niet volledig tot een succesvolle worp leidt. Hierdoor volgt een tweede worp in de tegengestelde richting. Dit principe wordt veel gebruikt om een aanvankelijke verdediging van de tegenstander te doorbreken.

Renzoku-waza (連続技) – Combinaties in dezelfde richting

Renzoku-waza betekent “opeenvolgende techniek” en verwijst naar combinaties waarbij beide worpen in dezelfde richting werken. Dit zorgt ervoor dat de tegenstander steeds verder uit balans raakt totdat hij valt. Hoewel de term Renzoku-waza minder vaak expliciet wordt benoemd in de praktijk, is dit een belangrijk concept binnen judo om worpen effectief te combineren en de beweging van de tegenstander te blijven volgen.

Combinaties

Eerste techniek is Ko-uchi-gari
Deel 1

Combinaties

Laatste techniek is Ko-uchi-gari
Deel 1

Kaeshi-waza 返し技 – Overname techniek

Kaeshi-waza verwijst naar overnametechnieken in judo, waarbij een aanval van de tegenstander wordt omgezet in een tegenaanval. Dit gebeurt door de ingezette kracht en beweging van de tegenstander te gebruiken om zelf een effectieve worp uit te voeren.

Mechaniek van Kaeshi-waza
Bij een overname is de timing cruciaal:

  • Balansverstoring benutten – De tegenstander zet een worp in en brengt zichzelf tijdelijk uit balans. Dit moment wordt gebruikt om de beweging te keren en over te nemen.
  • Kracht omleiden – In plaats van de aanval direct te blokkeren, wordt de richting van de worp omgeleid om de tegenstander verder uit balans te brengen.
  • Meebewegen en contra-aanvallen – Door niet tegen de worp in te werken, maar juist mee te bewegen, kan de aanvaller in een kwetsbare positie worden gebracht voor een overname.

Overnametechnieken vormen een belangrijk onderdeel van tactisch judo, waarbij het benutten van de tegenstander zijn beweging en intentie centraal staat.

Kaeshi-waza deel 1
Judo-encyclopedie.nl
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.